Avrupa Gönüllü Hizmeti (Agh) Nedir?

Avrupa Gönüllü Hizmeti, istediğiniz bir AB ülkesinde sosyal içerikli bir projede 2 hafta -12 ay arası süreler dahilinde yer almanızı sağlayan bir faaliyettir. Temel düzeyde dil eğitimini de içeren Avrupa Gönüllü Hizmeti 18-30 yaş arasındaki tüm gençlerimize açıktır. Avrupa Gönüllü Hizmetinin (AGH) amacı, Avrupa Birliği'nin içinde ve dışında çeşitli şekillerdeki gönüllü faaliyetlere gençlerin katılımını desteklemektir. Bu Eylem kapsamında gençler, bireysel olarak ya da gruplar halinde kâr amacı gütmeyen, ücretsiz faaliyetlerde yer alırlar. Bir AGH projesinin üç ortağı vardır: ev sahibi kuruluş, gönderen kuruluş ve gönüllü. Her ortağın farklı motivasyon, sorumluluk ve rolleri bulunmaktadır. Anadolu Üniversitesi hem gönderen kuruluş hem de ev sahibi kuruluş olarak akredite olmuştur.

Siz de bir gönüllü olabilirsiniz.

Sürece başlamadan önce niçin gönüllü olmak istediğinizi, yurtdışında gönüllü olarak yaşamayı tercih etme kararınızı pekiştiren en önemli faktörlerin neler olduğunu iyice düşünün. Bazı sorunlarla karşı karşıya kalacağınızı ve çeşitli güçlüklerin üstesinden gelmeniz gerekeceğini göz önünde bulundurun. Ancak elbette tüm bunların karşılığında çok şey de kazanacağınızı unutmayın. Ayrıca gönüllü olma düşüncesinden yola çıkma gününe kadar tüm sürecin yaklaşık 6-8 ay sürdüğünü de aklınızda tutarak planlamanızı yapmanız gerekmektedir

AGH, 18 ile 30 yaşlarında olan tüm genç insanlara açıktır. AGH konusunda ilk genel bilgileri edinirken verili bütün belgeleri incelemeniz ve mümkünse daha önce AGH'ye katılmış başka bir genç bulun ve ondan deneyimlerini şahsen dinlemeniz iyi olacaktır. Sosyal medya ortamlarında gönüllülük deneyimi olanların bir araya geldiği gruplar bulunmaktadır. Bu gruplara dahil olarak geçmişte AGH’ye katılan gönüllülerin deneyimlerinden faydalanabilirsiniz.

Öğr. Gör. MEHMET KENAN TAN
Güncelleme : 21.03.2022 18:31:27