Adım 1: Bir gönderen kuruluşun bulunması
Siirt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü, Siirt Üniversitesi öğrencilerine, mezunlarına ve 17-30 yaş arası tüm gençlere Siirt Üniversitesi öğrencileri öncelikli olmak üzere Gönderen Kuruluş olabilmektedir.
Gönüllü hizmetinizin başarılı geçmesi, karşınıza çıkabilecek sorunlarla başa çıkabilmeniz ve deneyimlerinizden en iyi şekilde yararlanabilmeniz için size başlangıçtan itibaren yardımcı olacak bir gönderen kuruluş bulmanız gerekecektir. Kar amacı gütmeyen her tür Sivil Toplum Kuruluşu (STK), dernek, vakıf akredite olduktan sonra gönderen kuruluş olabilir. Dolayısıyla, bir AGH projesinde üç ortak vardır: gönderen kuruluş (GK), ev sahibi kuruluş (ESK) ve gönüllü.
GK'nin iki ana sorumluluğu vardır. Gönderen Kuruluşlara ait başvuru formunu doldurmak ve ilgili proje dönemlerinde Ulusal Ajans’a sunmak. GK, sizin seyahat ve vize masraflarınız; hazırlık harcamalarınızı karşılamak üzere proje kabul edildiği takdirde Ulusal Ajans’tan yardım alır. Öte yandan sizinle birlikte proje için hazırlık yapmak, siz yurtdışındayken sizinle temas halinde olmak ve geri dönüşünüzden sonra deneyimlerinizin gerektiği şekilde değerlendirilmesini sağlamak da GK'nin sorumluluğundadır.
Adım 2: Bir ev sahibi projenin bulunması
Gönderen kuruluşu bulduktan sonra ikinci aşama ev sahibi kuruluşu bulmaktır. Hangi projeye katılmak istediğinize karar verirken bu sürece tamamen aktif şekilde katılmanız son derece önemlidir. İngilizce olarak hazırlanmış http://europa.eu/youth/evs_database adresindeki Avrupa Komisyonunun merkezi veritabanından AGH gönüllülerine ev sahipliği yapmak istediklerini belirtmiş tüm ev sahibi projeler hakkında bilgi edinebilirsiniz. GK ile birlikte hem size çekici gelen hem de GK için çekici olan (GK'nin uzun vadeli olası ortak kuruluş bulmasına yardımcı olabilecek) projeler için araştırma yapabilirsiniz. Veritabanında ülkeye, temaya ve ikisinin kombinasyonuna göre arama yapabilirsiniz.
Yola çıkmadan önce başkalarına ve gideceğiniz topluma faydalı olmak üzere çalışmaya ve üstesinden gelmeniz gereken görev ve zorluklara hazır olup olmadığınızdan emin olmalısınız. Birçok kişi için dilini ve kültürünü bilmedikleri bir ülkeye gitmekten ürkütücüdür. Bu endişe verici durumla başa çıkmak için projeye katılmak üzere yola çıkmadan önce dil derslerine (GK tarafından AGH yardımından ödenen) katılabilirsiniz. Ayrıca Uluslararası İlişkiler Birimi gideceğiniz kültüre adaptasyonunuzu kolaylaştırmak için size yardımcı olacaktır.
Adım 3: Özgeçmiş ve motivasyon mektubu
Bu adıma kadar ilginizi çeken birçok proje bulmuş olmalısınız. Önce bir süre AGH deneyiminden ne öğrenmek istediğiniz hakkında düşünün; projedeki faaliyetleri yürütme konusunda size yardımcı olacak ne tür beceri ve yeteneklere sahipsiniz; katılacağınız topluluğa neler sunabilir, nasıl katkıda bulunabilirsiniz? Bu soruların cevaplarını düşündükten sonra özgeçmiş ve motivasyon mektubunu yazabilirsiniz. Özgeçmişiniz ve motivasyon mektubu GK tarafından potansiyel ev sahibi projelere gönderilecektir. Kendiniz, beklentileriniz ve sizin varlığınızın Ev Sahibi Kuruluş'un günlük çalışmalarına nasıl katkı sağlayacağı konusunda gerçek ve olumlu bir tablo çizmeniz son derece önemlidir.
Adım 4: Olası ev sahibi kuruluşlarla temasa geçilmesi
Projeleriyle ilgilendiğiniz ESK'ler ile temasa geçerek onlara posta, faks ya da e-posta yoluyla özgeçmişiniz ve motivasyon mektubunuzu gönderiniz. Eğer bu ESK'lerden herhangi biri size ev sahipliği yapmaya hazırsa o zaman yapmanız gereken tek şey gönüllü hizmetinizin ne zaman başlayıp biteceğini tespit etmektir. Bu aşamada ortaklar arasındaki çeşitli soruları açıklığa kavuşturmak ve tüm ortakların aynı bilgiye (görevler, barınma, yiyecek, dil öğrenme olanakları, vb. konusunda) sahip olmalarını sağlamak için üç yönlü bir iletişim son derece önemli olacaktır. Bu bilgiler yazılı olmalı ve mevcut gerçekliği yansıtmalıdır.
ESK'dan onay aldıktan sonra Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü ile temasa geçiniz.
Adım 5: Faaliyet anlaşmasının imzalanması
Faaliyet anlaşması tüm ortaklar (ESK, GK, Gönüllü ) tarafından imzalanması gereken bir formdur.
Önemli: İmzalamadan önce başvuru formunu iyice okuyun!
Adım 6: Yola çıkmaya hazırlık
Her iki ulusal kuruluş başvuruları onayladıktan sonra hazırlığa başlayabilirsiniz, ama bu süreçte sakin ve emin adımlarla ilerlemek en iyisi olacaktır. GK ile pasaportun ve diğer seyahat belgelerinin alınması gibi bazı sorumlulukların nasıl üstlenileceği konusunda konuşun. GK tarafından size sunulan temel dil eğitimi ve gideceğiniz ülke ve kültüre yönelik bilgiye ek olarak kendiniz yerel gelenekler ve yaşam tarzları hakkında kişisel araştırmalar yapın.
GK, size seyahat, vize ve sigorta düzenlemeleri için yardımcı olmaktan da sorumludur. Bu hazırlık dönemi sırasında GK ile irtibatı koparmamak son derece önemlidir; açıklığa kavuşturulması gereken önemli konular ortaya çıkabilir.
Adım 7: Ev sahibi projeye varış
Ev sahibi kuruluş sizin için bir tanışma programı hazırlamış olacaktır. Genellikle bazı dil dersleri almayı, yerel ulaşım sistemi ve diğer yerel hizmetler, boş zaman etkinlikleri, eğlence yerleri, ev kuralları, yapılması ve yapılmaması gereken şeyler ile aşina olmayı ve projede nasıl ilerlenmesi gerektiği konusunda genel bir yol haritası almayı bekleyebilirsiniz. Programınız aynı zamanda gönüllü olarak görevlerinizi yerine getirmek için gerekli teknik eğitimi de içerecektir.
Adım 8: Gönüllü hizmet sırasında
Yola çıkmadan önce orada alacağınız eğitimin türü, sizden projede beklenen iş, görev ve sorumluluklar, çalışılması gereken saatler ve kullanıp geliştirebileceğiniz beceriler hakkında bilgi edinmiş olmalısınız. Faaliyetler, her açıdan beklentilerinize uymayabilir. Bu normaldir, çünkü bütün gönüllü faaliyetler tanım gereği bir miktar esneklik payına ihtiyaç duymaktadır. Bütün gönüllülük sürecinizde edinmeniz gereken en önemli niteliklerden biri de değişen şartlara karşı esneklik gösterebilmektedir. Bu anlamda bu tür değişikliklerin de sizin için kazanım olacağını unutmayın.
Gönüllülük süresince ESK size bir danışman atayacaktır. Bu danışman faaliyetlerinizin değerlendirilmesi konusunda yardımcı olacağı gibi olası sorunlarınızda da size yardımcı olacaktır. Ancak kendi süreciniz açısından sorunlarla karşılaşmanız durumunda öncelikli olarak çözüme kendiniz ulaşmaya çalışmalısınız.
Adım 9: Geri dönüş hazırlığı
Geri döndüğünüzde alacağınız desteğin size uygun olması için sizin ve ESK'daki danışmanınızın sizin gelişim ve değişimlerinizi GK'ye iletmesi önemlidir. Eskiden aldığınız türde desteğe artık ihtiyacınızın kalmadığını düşünebilirsiniz. Bu bilgi, geri döndüğünüzde sizin için ayarlanması gereken destek türü konusunda etkili olacaktır. Dolayısıyla başarılarınızı, umutlarınızı ve planlarınızı geri dönmeden önce ESK ve GK ile paylaşın ve AGH'de iken danışmanınızla çalışarak faaliyetlerinizin kapsamlı bir portföyünü çıkarın.
Adım 10: Döndükten sonra
Sizin ve ESK'nin GK'ye ilettiği bilgilere göre karşılanıp UİB’de AGH deneyiminiz hakkında görüşmeye alınacaksınız ve bu görüşmeye göre gelecekle ilgili planlarınızda size destek verilecektir.
Sorularınız için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
evs@siirt.edu.tr